Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.10.2016 

Papež František: Nikoli náboženství, nýbrž modloslužba je příčinou válek

Vatikán. „Mluvit, modlit se, společně pracovat a snažit se pochopit ekumenismus krve“ – tak vidí budoucnost ekumenických vztahů papež František. „Není možné být katolíci a sektáři zároveň. Musíme usilovat být dohromady s druhými,“ říká Petrův nástupce v rozsáhlém rozhovoru u příležitosti apoštolské cesty do Švédska, kam se vydá 31. října na ekumenickou připomínku 500. výročí reformace. K dlouhému dialogu se švédským jezuitou P. Ulfem Jonssonem (foto), ředitelem časopisu Signum, a s ředitelem italského jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica, P. Antoniem Spadarem, došlo 24. září v Domě sv. Marty. Kromě zmíněných dvou periodik se velká část rozhovoru objeví také ve švédském deníku Dagens Nyheter.

„Přiblížit se. Mé očekávání se dá vystihnout jedním slovem, více se přiblížit bratřím a sestrám, kteří žijí ve Švédsku.“ Kdo se uzavírá do sebe, stává se monádou neschopnou setkání, ovládanou strachem. Při setkání s druhými jde vždycky o transcendenci, vystoupení ze sebe sama.
Papež vysvětlil, že původně neměl během cesty do Švédska sloužit mši svatou pro katolíky, aby se položil důraz na „ekumenickém svědectví“. Posléze však – aby vyhověl naléhání místní katolické komunity - se rozhodl odsloužit mši svatou, a prodloužil proto cestu o další den, aby „mše nebyla slavena téhož dne a na tomtéž místě jako ekumenické setkání a aby tyto dvě roviny nesplývaly.“

Papež František připomíná své osobní, přátelské vztahy s luterány. První v sedmnácti letech na jedné svatbě a později z doby, kdy vyučoval spirituální teologii na jezuitské teologické fakultě v San Miguel. Tehdy navázal přátelské vztahy se švédským teologem Andersem Ruuthem. Vzpomíná na něj – jak říká – s láskou a uznáním, jako na člověka, který mu přinesl mnoho dobrého – a anglická psaná kapitola jeho habilitační práce, je skvostná – dodává. Druhou osobností luteránského světa, na niž papež Bergoglio rád vzpomíná, je dánský pastor Albert Andersen. „Vedl jsem s ním velmi bouřlivou diskusi na dálku, když už byl ve Spojených státech,“ vzpomíná František na výměnu názorů ohledně náboženských problémů v Argentině. „Napomínal mě čestně a upřímně, jako pravý přítel. Když se vrátil do Buenos Aires, šel jsem se mu omluvit, protože způsob, jakým jsem se vyjádřil k onomu případu, byl vskutku trochu urážlivý,“ dodává.
S velkou familiárností mluví František také o primasce švédské církve, arcibiskupce Upsally Antje Jackelénové, se kterou se dvakrát sešel, naposled při kanonizace Marie Elisabeth Hesselblad. „Tehdy jsem mohl pozdravit také jejího manžela, jsou to opravdu velmi milí lidé,“ dokresluje František své kontakty s luteránskou církví.

Na otázku, v čem se může katolická církev obohatit v kontaktu s luteránskou tradicí, papež vyzdvihuje koncept „reformy“, nikoli v politizované formě, která vedla k rozdělení, nýbrž ve smyslu ecclesia semper reformanda jako trvalého procesu, potřebného pro celou církev. Na druhém místě pak poukazuje k Lutherovu úsilí dát lidem do rukou Boží slovo.
Pokud jde o cestu ekumenismu, říká, že navzdory skepsi různého druhu, je teologický dialog potřebný a významný. Přiznává nicméně, že po dokumentu o ospravedlnění, který znamenal velký pokrok, není pokračování snadné „kvůli rozdílným schopnostem chápat různé teologické otázky.“ Doporučuje zaměřit se na společnou modlitbu a skutky milosrdenství, na společnou a nikoli sektářskou práci. Výslovně rovněž zavrhuje proselytismus, který označuje dokonce za hříšné jednání. A s trochou nadsázky dodává: co se jednoty týče, kdo se v ní nikdy nemýlí, je ďábel – křesťané jsou pronásledováni a zabíjeni, protože jsou křesťané, nikoliv protože jsou luteráni, kalvinisté, anglikáni, katolíci nebo pravoslavní. Tomuto ekumenismu krve se máme učit rozumět, říká František. K situaci na Blízkém východě podotýká, že v této chvíli je skutečně zemí mučedníků. Nicméně pohlíží do budoucnosti s křesťanskou nadějí a s vědomím, že krev mučedníků je semenem křesťanů.

Terorismus, zahalený do náboženských hesel, a média podávající zprávy o konfliktech mezi náboženskými skupinami, podporují šíření názoru, že svět bez náboženství by byl pokojnější. Jak odpovídat na tuto kritiku, tázal se švédský jezuita.
Nikoliv náboženství, nýbrž modloslužba, která se může skrýt do náboženství, je příčinou válek, odpovídá František. Definuje modloslužbu jako falešné náboženství, pomýlenou religiozitu, jako vnitřní rozpornost. Zatímco pravé náboženství rozvíjí transcendenci člověka směrem k absolutnu, falešné náboženství označuje papež za „imanentní transcendenci“, která chce dobývat prostor a ovládat. Oproti tomu otevřenost transcendenci nemůže být nikdy příčinou terorismu, protože tato otevřenost je vždy spojena s hledáním pravdy, krásy, dobra a jednoty, dodává papež František.

Životnost církevních komunit je věcí Ducha. Některé mladší církve jsou vnitřně čerstvější, zatímco jiné zestárly a zdá se, že se zabývají pouze zachováním svého prostoru, jsou uzavřeny ve svých programech – vysvětluje František na dotaz po vizi dalšího rozvoje církve. Duch se projevuje ve schopnosti snít a prorokovat – a to je podle mě výzva pro celou církev – dodává. Sekularizované společnosti ohrožuje jejich blahobyt, který otupuje svědomí a umlčuje neklid, jak mnohokrát papež připomínal. Proto také své řeholní spolubratry ve Švédsku vybízí, aby si zachovali neklidné srdce - i neklidné struktury.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.2.21 Papež k americkým novinářům: Učte rozlišovat dobro od zla
21.1.21 Ctnosti a neřesti – nový televizní rozhovor s papežem Františkem
11.1.21 Papež: Doba si žádá jednotu
3.1.21 Františkova „encyklika o sportu“ v sedmi slovech
31.10.20 Jsem veden láskou svého lidu, následujícího Ježíše Krista – říká v novém rozhovoru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti