Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

10.10.2004 

Duchovní příprava je prvořadá

Ze všech míst světa se pusťte na cestu do Kolína

Jan Balík

?Také vy, drazí mladí, napodobte mudrce a ze všech míst světa se pusťte na ´cestu´ do Kolína.? Tato slova píše Jan Pavel II. mladým lidem celého světa. Jsou součástí jeho poselství, které bylo očekáváno a bylo zveřejněno koncem srpna. Jde vlastně o pozvánku papeže mladým lidem na příští světové setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem. A jakou roli hrají v poselství mudrci? Katedrála v Kolíně nad Rýnem je totiž zasvěcena svatým třem králům a dokonce se v ní nacházejí jejich ostatky. Setkání mladých lidí se tedy bude inspirovat biblickou událostí a hledáním, které tito muži museli podniknout, aby se s Ježíšem ? schovaným pod podobou malého dítěte ? setkali.

Papež dále pokračuje: ?Je důležité, nejen abyste se starali o praktickou organizaci Světového dne mládeže, ale je třeba, abyste na prvním místě pečovali o duchovní přípravu v atmosféře víry a naslouchání Božímu slovu.?

Ano, jedná se jistě o událost, která vyžaduje nesmírné organizační nasazení mnoha lidí, odborníků, kněží i samotných mladých animátorů. Například pro českou výpravu se počítá se 150 dobrovolníky a kolínští organizátoři shánějí 20.000 dobrovolníků. Bez těchto angažovaných dospělých i mladých lidí by se setkání nemohlo uskutečnit.

Organizace tak velkého setkání je opravdu náročná. Přesto však nesmíme ztratit ze zřetele, že na prvním místě jde o událost víry. Výsledek tedy bude záviset především na Boží milosti a na disponovanosti mladých účastníků pro vanutí Ducha Svatého, proto je třeba hodně se za setkání modlit.

Je pochopitelně žádoucí, aby se do procesu přípravy zapojili všichni: kněží, řeholnice, laici, staří i mladí. A to tím, že mladé lidi budou na setkání zvát, že jim vypomohou finančně a že se za setkání budou modlit. Všichni organizátoři tak významné události v životě církve, jakou bezesporu Světový den mládeže je, jsou každému, kdo se za setkání modlí, nesmírně vděčni. Oni mohou zcela konkrétně zakoušet, co to znamená, když Boží milost zhodnotí veškerou námahu, nejrůznější pocity nedostatečnosti a začne působit nevtíravě, a přesto přesvědčivě v životech mladých poutníků. Co všechno se pak děje v srdcích mladých lidí. Co krásného by nám mohly vyprávět zpovědnice. A tak jako na jedné straně je třeba námahy a potu, tak na druhé je třeba, aby existoval zástup neznámých bratří a sester, kteří v tichu své komůrky sepínají ruce k modlitbě za mladé poutníky, za zdar setkání a za velké vanutí Ducha Svatého.

Od vlastního setkání nás dělí necelý rok. Je to dost dlouhá doba na to, aby se mladí lidé duchovně soustředili na témata, která jim papež předkládá. Rád bych připomněl, že mezi základní styly Jana Pavla patří plánovité koncentrování se na konkrétní program pro celou církev. O svém tématu se pak zmiňuje při nejrůznějších příležitostech, a tak se mu neustálým připomínáním daří v životě i těch liknavých zdůrazňovat různé oblasti života podle víry. Letošní rok bude patřit eucharistii. Mottem Světového dne mládeže je biblická věta: ?Přišli jsme se mu poklonit.? (Mt 2,2) Není divu, že mladým lidem papež o eucharistii hovoří a vyzývá je, aby ve svém životě těžili z této přítomnosti Krista.

Další výzvou, se kterou se obrací na mladé, je povzbuzení k odvaze a rozhodnosti. Říká: ?Poslouchat Krista a uctívat ho přivádí k odvážným volbám, k často hrdinským rozhodnutím. Ježíš je náročný, protože chce naše skutečné štěstí. Volá některé lidi, aby zanechali všeho a následovali ho v kněžství nebo v zasvěceném životě. Kdo zaslechne toto pozvání, ať nemá strach odpovědět ?ano? a ať ho poslušně následuje. Ale kromě povolání k zvláštnímu zasvěcení je také povolání vlastní každému pokřtěnému člověku: i to je povolání k ?vysoké míře? běžného křesťanského života, která je vyjádřena ve svatosti.?

Důležitou částí poselství je i odstavec, který se věnuje současnému plíživému nebezpečí novodobé modloslužby. Setkáváme se s ní na každém kroku a je často ukazována jako něco zajímavého. Čelit jí a sloužit jedinému Bohu vyžaduje opět odvahu. Svatý otec píše: ?Bohužel jsou lidé, kteří hledají vyřešení problémů v náboženských praktikách neslučitelných s křesťanskou vírou. Pokušení věřit jednoduchým mýtům úspěchu a moci je silné; je nebezpečné souhlasit se zamlženými pojetími svatého, která představují Boha ve formě kosmické energie nebo jinými způsoby, které se neshodují s katolickým učením. Mladí, nevěřte lživým iluzím a pomíjivým módám, které nezřídka zanechávají tragické duchovní prázdno! Odmítejte vábení peněz, konzumismu a lstivého násilí, které někdy předkládají masmédia.?

Že jde o vážný soudobý problém a ne o naříkání starce, ukazují i ti, kdo se mládeží zaobírají systematicky. Český sociolog mládeže doc. Petr Sak konstatuje, že se mnozí komerčně orientovaní sexuologové jeví jako dealeři erotického průmyslu. Italský odborník prof. Riccardo Tonelli upozorňuje, že mladý člověk je otevřený k náboženské zkušenosti bez jasných hranic. Tato touha po smyslovém a duchovním prožitku láká mladého člověka vyzkoušet cokoliv, a tak se snadno otevírá nebezpečným praktikám. Nejen že se nechá ovládat pověrčivostí, ale snadno se zaplétá do esoteriky a magie. Také víra v reinkarnaci se stává lákavou. Tuto novodobou duchovní otevřenost využívá náboženství bez pravého Boha, náboženství postmoderního věku ?New Age?. Nezřídka je jeho motivací i finanční zisk. Tak se otevírá prostor nejen velkému subjektivismu, ale i novodobému otroctví falešných proroků. Pravý duchovní svět se pak často opět ztrácí v nedohlednu.

Ano, být dnes křesťanem vyžaduje odvahu. Není to populární, mnozí nechápou a čím dál tím více nás prožívání víry řadí k menšině ? do malého hloučku věrných z Izraele. Pro mladé lidi to ale bývá velice náročné, a přesto to mnozí dokáží.

Nebyl by to Jan Pavel II., kdyby se ke konci svého dialogu s mladými na ně neobrátil s velkou důvěrou a nepovzbuzoval je k odvážné evangelizaci. ?Drazí mladí, církev potřebuje pravé svědky pro novou evangelizaci: muže a ženy, jejichž život je proměněn setkáním s Ježíšem; muže a ženy schopné předat tuto zkušenost druhým. Církev potřebuje svaté. Pouze svatí mohou obnovit lidstvo.?

Jak bývá zvykem, Sekce pro mládež ČBK připravuje k poselství krátkou metodickou příručku. Ta poslouží kněžím a animátorům, aby s mladými poselství papeže rozjímali a diskutovali. Jen tehdy, když vychovatelé přijmou slova papeže jako první, se uskuteční ona duchovní příprava na srpnový Světový den mládeže, ke které papež mladé vyzývá.

P. Jan Balík

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.3.12 Mladí postavili církev před nové výzvy
5.6.05 Měsíc kněžských povolání
6.3.05 Protiklady v mladé generaci
7.9.04 Mladí lidé dovedou překvapit
13.6.04 Být přínosem není samozřejmé



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti