Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   17. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

6.2.2019 

Apoštolská cesta do Spojených arabských emirátů

Katecheze papeže Františka z 6. února, aula Pavla VI.

Milan Glaser

(Gen 9,1.5)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

V uplynulých dnech jsem vykonal krátkou apoštolskou cestu do Spojených arabských emirátů. Cestu nedlouhou, ale velmi významnou, která v návaznosti na setkání z roku 2017 na Al-Azhar v Egyptě napsala novou stránku dějin dialogu mezi křesťanstvím a islámem i snahy prosazovat ve světě mír na základě lidského bratrství.

Poprvé se papež vydal na Arabský poloostrov a Prozřetelnost tomu chtěla, že to byl papež jménem František, 800 let po návštěvě svatého Františka z Assisi u sultána Al-Malik al-Kamila. Často jsem myslel na svatého Františka během této cesty. Pomáhal mi, abych během prožívání různých okamžiků této návštěvy měl na srdci evangelium, lásku Ježíše Krista. Nesl jsem si v srdci Kristovo evangelium; modlitbu k Otci za všechny Jeho děti, zejména za ty nejchudší, za oběti nespravedlností, válek a bídy; modlitbu za to, aby dialog mezi křesťanstvím a islámem byl rozhodujícím faktorem míru v dnešním světě.

Srdečně děkuji korunnímu princi, prezidentovi, viceprezidentovi a všem představitelům Spojených arabských emirátů, kteří mne přijali s velikou zdvořilostí. Tato země se během posledních desetiletí velice rozvinula, stala se křižovatkou mezi Východem a Západem, jakousi multietnickou a mnohonáboženskou „oázou“, a tedy vhodným místem pro šíření kultury setkání. Hluboké uznání vyslovuji biskupovi Paulovi Hinderovi, apoštolskému vikáři Jižní Arábie, který připravil a zorganizoval tuto událost pro katolickou komunitu, a můj dík patří kněžím, řeholníkům a laikům, kteří pečují o křesťanskou přítomnost v oné zemi.

Měl jsem příležitost pozdravit prvního – dnes devadesátiletého – kněze, který tam odešel a založil četné tamější komunity. Je na vozíku, slepý, ale z jeho tváře nemizí úsměv. Usmívá se, protože sloužil Pánu a prokázal mnoho dobra. Pozdravil jsem také dalšího devadesátilétého kněze, který však chodí a dosud pokračuje v práci. Bravo! A také mnohé další kněze, kteří slouží křesťanským komunitám latinského, syrsko-malabarského, syrsko-malankarského a maronitského ritu, pocházejících z Libanonu, Indie, Filipín a dalších zemí.

Kromě proslovů byl v Abú Dhábí učiněn jeden další krok: vrchní imám z Al-Azhar a já jsme podepsali Dokument o Lidském Bratrství, ve kterém společně stvrzujeme všeobecné povolání všech mužů a žen být bratry jakožto synové a dcery Boží, odsuzujeme každou formu násilí, zejména takového, které se halí do náboženských motivací, a zavazujeme se šířit ve světě autentické hodnoty a pokoj. Tento dokument bude studován ve školách a univerzitách mnoha zemí. A také já vám doporučuji jej číst a poznat, protože skýtá mnoho podnětů k pokračující cestě v dialogu o lidském bratrství.

V naší době, kdy existuje silné pokušení vidět vznikající střet mezi křesťanskou a islámskou civilizací a pokládat samo náboženství za zdroj konfliktu, chtěli jsme vyslat jasný a rozhodný signál, že se i přesto lze setkat, je možné se respektovat a vést dialog, a že i přes rozdílnost kultur a tradic křesťanský i islámsky svět oceňuje a hájí společné hodnoty: život, rodinu, náboženské cítění, úctu ke starším, výchovu mladých apod.

Ve Spojených arabských emirátech žije o málo víc než milion křesťanů: pracujících, kteří pocházejí z různých asijských zemí. Včera ráno jsem se setkal s reprezentanty katolické komunity v katedrále sv. Josefa v Abú Dhábí, velmi jednoduchém chrámu, a potom jsem měl pro všechny bohoslužbu. Bylo jich mnoho. Prý jich kromě těch, kdo byli na stadionu, který má kapacitu 40 tisíc, bylo u velkoplošných obrazovek kolem stadionu až 150 tisíc! Slavil jsem eucharistii na městském stadionu, hlásal evangelium Blahoslavenství. Při mši koncelebrovali přítomní patriarchové, vyšší arcibiskupové a biskupové a modlili jsme zejména za mír a spravedlnost se zvláštním zaměřením na Blízký východ a Jemen.

Drazí bratři a sestry, tato cesta patří mezi Boží „překvapení“. Chvalme tedy Boha a Jeho Prozřetelnost a modleme se, aby zaseté zárodky přinášely plody podle Jeho svaté vůle.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti