Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

21.4.2019 

Vzkříšený Kristus je mládím každého z nás i celého světa

Velikonoční poselství papeže Františka, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, hezké Velikonoce!

Dnes církev sdílí zvěst prvních učedníků: „Ježíš vstal z mrtvých!“. A od úst k ústům, od srdce k srdci zní opět pobídka ke chvále: „Aleluja! Aleluja!“. V tomto Velikonočním jitru, nepomíjivém mládí církve i celého lidstva, bych ke každému z vás rád pronesl úvodní slova nedávné apoštolské exhortace věnované hlavně mládeži:

„Kristus žije. On je naše naděje a nejkrásnější mládí tohoto světa. Všechno, čeho se On dotkne, mládne, obnovuje se a naplňuje životem. Proto první slova, jimiž se chci obrátit na mladého křesťana [a vůbec na každého], znějí: On žije a chce tě živého! On je v tobě, On je s tebou a nikdy neodejde. Jakkoli se můžeš vzdálit, Vzkříšený je vedle tebe, volá tě a čeká, že znovu začneš. Když pocítíš, že stárneš ze smutku, zloby, strachu, pochyb či selhání, On tam bude, aby ti dal sílu a naději“ (Christus vivit, 1-2).

Drazí bratři a sestry, toto poselství je současně adresováno každému člověku i světu. Kristovo Zmrtvýchvstání je počátkem nového života každého muže a každé ženy, protože pravá obnova začíná vždycky od srdce, od svědomí. Velikonoce jsou také začátkem nového světa, osvobozeného od hříchu a smrti, světa konečně otevřeného Božímu království lásky, pokoje a bratrství.

Kristus žije a zůstává s námi. Skvěje se světlem svojí Vzkříšené tváře a neopouští ty, kdo jsou podrobeni zkoušce, bolesti a zármutku. On, Živý, ať je nadějí milovaného syrského lidu, oběti, přetrvávajícího konfliktu, který nás stále nebezpečněji naklání k rezignaci, ba dokonce lhostejnosti. Je naopak čas vyvinout opět snahu o politické řešení, které odpoví na spravedlivé touhy po svobodě, pokoji a spravedlnosti, vyřeší humanitární krizi a usnadní bezpečný návrat uprchlíků, včetně těch, kteří odešli do sousedních zemí, zvláště do Libanonu a Jordánska.

Velikonoce usměrňují náš pohled k Blízkému východu, zraňovanému neustálými spory a napětími. Ať křesťané v tomto regionu s neustálou trpělivostí nepřestávají dosvědčovat vzkříšeného Pána a vítězství života nad smrtí. Zvláště myslím na lid Jemenu, zejména na děti, soužené hladem a válkou. Velikonoční světlo ať osvítí všechny vládce a národy Blízkého východu, počínaje Izraelci a Palestinci, podnítí je zmírňovat utrpení a přispívat k budoucímu míru a stabilitě.

Zbraně ať přestanou třísnit krví Libyi, kde bezbranní lidé v posledních týdnech opět umírají a mnohé rodiny jsou nuceny utíkat ze svých domovů. Vybízím zainteresované strany, aby volily spíše cestu dialogu než útisku a zamezily opětovnému otevírání ran desetiletého konfliktu a politické nestability.

Živý Kristus ať obdaří svým pokojem celý, milovaný africký kontinent, kde jsou rozesety sociální napětí, konflikty a někdy násilné extrémismy, jež zanechávají nejistotu, zmar a smrt, zejména v Burkina Faso, Mali, Nigeru, Nigérii a Kamerunu. Myslím také na Súdán, který prochází obdobím politické nejistoty a kde, jak doufám, budou všechny instance mít svůj hlas a přičiní se o to, aby země nalezla svobodu, rozvoj a blahobyt, po němž dlouho touží.

Vzkříšený Pán ať provází všechny snahy občanských a náboženských představitelů Jižního Súdánu za pomoci plodů duchovní obnovy, která se před několika dny konala tady ve Vatikánu. Kéž se otevře nová stránka dějin této země, v níž budou všechny politické, sociální a náboženské složky aktivně usilovat o obecné dobro a národní smíření.

Ať o těchto Velikonocích nalezne útěchu obyvatelstvo východních regionů Ukrajiny, které nadále strádají dosud probíhajícím konfliktem. Pán ať podněcuje humanitární iniciativy, jakož i snahy usilující o trvalý mír.

Radost Vzkříšení ať naplní srdce těch, kteří na americkém kontinentu trpí důsledky obtížných politických a ekonomických situací. Myslím zejména na venezuelský lid, na množství  lidí, kteří v důsledku trvající a prohlubující se krize postrádají minimální podmínky pro důstojný a bezpečný život. Pán ať obdaruje ty, kdo nesou politickou odpovědnost,  aby se přičinili o ukončení sociálních nespravedlností, zlořádů a násilí a činili konkrétní kroky, umožňující odstranit rozdělení a poskytnout obyvatelstvu nezbytnou pomoc.

Vzkříšený Pán ať vede úsilí, které se naplňuje v Nikarugui, aby bylo co nejdříve nalezeno mírové řešení vyjednané ku prospěchu všech Nikaragujců.

Ať nás uprostřed tolika utrpení naší doby Pán života neshledá chladnými a lhostejnými. Ať z nás učiní budovatele mostů, nikoli bariér. Ten, který nám dává svůj pokoj, ať dá umlknout lomozu zbraní jak v kontextech války, tak v našich městěch, a inspiruje státní představitele, aby se zasadili o ukončení závodů ve zbrojení a zneklidňujícího šíření zbraní, zejména v ekonomicky vyspělých zemích. Zmrtvýchvstalý, který dokořán otevřel brány hrobu, ať otevře naše srdce potřebným, bezbranným, chudým, nezaměstnaným, marginalizovaným a těm, kdo klepou na naše dveře a prosí o chléb, útočiště a uznání svojí důstojnosti.

Drazí bratři a sestry, Kristus žije! On je nadějí a mládím každého z nás i celého světa. Nechme se od Něho obnovit! Požehnané Velikonoce!

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.4.18 Kristovo vzkříšení je opravdová naděje světa
16.4.17 Pán vpravdě vstal z mrtvých, jak předpověděl!
27.3.16 Jedině Boží milosrdenství nás může zachránit
5.4.15 Nepodléhat pýše, která živí násilí a války
20.4.14 Kristus vstal z mrtvých, pojďte a podívejte se...



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti