Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

8.6.2019 

Církev slouží Bohu, který koná divy, a divům, jež koná Bůh

Homilie papeže při vigilii Seslání Ducha svatého 8. června, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Také dnes večer, na vigilii posledního dne velikonoční doby, slavnosti Letnic, je mezi námi Ježíš a hlasitě volá: »Kdo žízní, ať přijde ke mně a pije, ten, kdo ve mě věří. Jak říká Písmo, potečou proudy vod z jeho nitra« (Jan 7,37-38).

Proudy vod Ducha svatého, který plyne z Ježíšova nitra, z Jeho boku probodeného kopím (srov. Jan 19,36), omývají a dávají plodnost církvi, mystické nevěstě, kterou pod křížem představuje Maria, nová Eva.

Duch svatý proudí z útrob milosrdenství Vzkříšeného Ježíše, naplňuje nás »dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou« mírou milosrdenství (srov. Lk 6,38) a proměňuje v církev, která je lůnem milosrdenství, matkou s otevřeným srdcem pro všechny! Jak bych si přál, aby lidé, kteří bydlí  v Římě, rozpoznávali církev, rozpoznávali nás podle této přemíry milosrdenství – a ničeho jiného - přemíry lidství a laskavosti, kterých je tolik zapotřebí! A cítili se jako doma, v „matčině domě“, kde je člověk vždycky vítán a kam se vždycky může vracet. Cítili vždycky, že jsou přijati, vyslechnuti, správně interpretováni, podporováni v cestě vpřed, směrem k Božímu království. Jako to umí matka i s dětmi, které už dospěly.

Myšlenka na mateřství církve mi připomíná, jak před 75 lety, 11. června roku 1944, papež Pius XII. zvláštním úkonem poděkoval a poprosil za ochranu města Řím. Učinil tak v kostele sv. Ignáce, kam byl přinesen milostný obraz Madony Boží lásky. Boží láska je Duch svatý, který proudí z Kristova Srdce. On je „duchovní skálou“, která doprovází na poušti Boží lid, aby z ní mohl cestou čerpat vodu a tišit žízeň (srov. 1 Kor 10,4). Keř, který neshoří, zobrazuje Pannu a Matku Marii a představuje Vzkříšeného Krista, který k nám promlouvá a dává Ducha svatého, vybízí nás, ať sestoupíme k lidu a nasloucháme jeho volání, posílá nás, abychom otevřeli průchod stezkám svobody, vedoucím do zemí zaslíbených Bohem.

Víme, že v každé době - i dnes - se kdosi snaží „stavět město s vysokou věží sahající k nebi“ (srov. Gen 11,4). Jsou to lidské projekty i naše projekty, mající sloužit „egu“ rostoucímu k nebi, ve kterém už není místo pro Boha. Bůh nás nechává kousek jít, abychom zakusili, jakých špatností a jakého smutku jsme schopni dosáhnout bez Něho. Avšak Kristův Duch, Pán dějin se nemůže dočkat, až to všechno zhatí, aby nám umožnil začít! Vždycky máme trochu klapky na očích i na srdci, ponecháni sobě nakonec ztrácíme horizont, docházíme k přesvědčení, že jsme pochopili všechno, započítali všechny proměnné a víme, co a jak se stane... Všechny naše konstrukce si dělají iluze, že se dotknou nebe. Avšak Duch proniká do světa shůry, z Božích útrob, kde byl zrozen Syn, jenž všechno tvoří nové.

Co dnes slavíme, všichni společně, v tomto našem městě Řím? Slavíme primát Ducha, který působí, že umlkáme tváří v tvář Božímu plánu a pak se zachvějeme radostí: „Toto je tedy to, co Bůh choval ve svém nitru pro nás“, tuto cestu církve, tento přechod, tento exodus, tento příchod do zaslíbené země, města Jeruzalém, dveřmi stále pro všechny otevřenými, tam, kde se různé jazyky člověka skládají do harmonie Ducha, protože Duch je harmonie.

Představíme-li si porodní bolesti, chápeme, že naše sténání - sténání lidu, který obývá toto město - a sténání veškerého stvoření není ničím jiným než samotným sténáním Ducha: je to porod nového světa. Bůh je Otec i matka, Bůh je porodník, Bůh je sten, Bůh je Synem zrozeným ve  světě a my, církev, sloužíme tomuto porodu, nikoli sobě, nikoli svým ambicím a mocenskému snění. Sloužíme Bohu, který koná divy, a divům, které koná Bůh.

„Jestliže nám pýcha a domnělá morální nadřazenost neotupí sluch, uvědomíme si, že v křiku mnoha lidí sténá Duch svatý. Duch, který nás nekolébá v uspokojení, ale opětovně žene na cestu. Duch nás chrání před každou diecézní »systematizací«“ (Promluva na diecézním sněmu, 9. května 2019). Nebezpečím je snaha zaměňovat novost Ducha za metodu systematizace. To není Boží Duch. Duch Boží otřásá vším a umožňuje nám vyjít nikoli od začátku, nýbrž novou cestou.

Nechme se tedy vzít za ruku Duchem a vést městem, abychom slyšeli jeho křik a sténání. Mojžíšovi Bůh říká, že toto skryté volání Lidu dolehlo až k Němu, vyslyšel ho a pohlédl na jejich útisk a utrpení... Rozhodl se zasáhnout a poslal Mojžíše, aby u Izraelitů vzbudil a živil přání svobody a zjevil jim, že toto přání je Jeho vůlí, totiž učinit z Izraele svobodný Lid, svůj Lid, se kterým Jej pojí smlouva lásky a který je povolán dosvědčovat Pánovu věrnost přede všemi národy.

Aby však Mojžíš mohl svoje poslání uskutečnit, chce po něm Bůh, aby „sestoupil“ mezi Izraelity s Ním. Mojžíšovo srdce se musí stát jako Boží srdce pozorným a vnímavým vůči utrpení a přání lidí, k tomu, po čem ve skrytu volají, když pozvedají ruce k nebi, protože na zemi už nemají záchytný bod. Je to sténání Ducha, a Mojžíš musí naslouchat  ne sluchem, ale srdcem. Dnes se od nás křesťanů žádá, abychom se naučili slyšet srdcem. A Mistrem tohoto naslouchání je Duch. Jemu třeba otevřít srdce, aby nás naučil slyšet srdcem.

Máme-li naslouchat volání města Řím, potřebujeme, aby nás Pán také vzal za ruku a umožnil nám „sestoupit“ ze svých pozic mezi bratry, kteří obývají naše město, abychom slyšeli jejich potřebu spásy, volání, jež dosahuje až k Němu, ale my jej obvykle neslyšíme. Nejde o to vysvětlovat intelektuální, ideologické věci. Je mi do pláče, vidím-li nějakou církev, která si myslí, že je věrná Pánu, přizpůsobuje-li se (aggiornarsi) hledáním čistě funkčních stezek, které nepřicházejí od Božího Ducha. Taková církev neumí „sestoupit“. Jde o to otevřít oči i uši, ale především srdce, naslouchat srdcem. Pak se doopravdy vydáme na cestu. Pak uslyšíme v sobě oheň Letnic, který nás přiměje volat k mužům a ženám tohoto města, že je konec jejich otroctví a že Kristus je cesta vedoucí k nebeskému městu. K tomu je třeba víry, bratři a sestry, prosme o dar víry, abychom se ubírali touto cestou.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti