Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

21.11.2019 

Svoboda je možná jedině, vnímáme-li zodpovědnost jedněch za druhé

Promluva papeže na setkání se státními činiteli, Bangkok - Thajsko

Česká sekce RV

Pane premiére,

členové vlády a diplomatického sboru,

vážení političtí, občanští a náboženští představitelé,

dámy a pánové!

Těší mne, že mám příležitost být mezi vámi a navštívit tuto zemi, která oplývá tolika přírodními krásami a skvěle opatruje pradávné duchovní a kulturní tradice jako je pohostinnost, kterou nyní zakouším v první osobě a kterou bych si rád osvojil, abych šířil a posiloval přátelské svazky mezi národy.

Mockrát děkuji, pane premiére, za přijetí, za vaše slova na uvítanou a za Váš projev zodpovědné pokory. Dnes odpoledne budu mít možnost vykonat zdvořilostní návštěvu u Jeho královského Veličenstva Ramy X. a královské rodiny. Děkuji Jeho Veličenstvu za laskavé pozvání k návštěvě Thajska, přeji vše nejlepší Jeho království a skládám rovněž hold památce zesnulého otce.

Těší mne, že vás mohu pozdravit a setkat s vámi, vládními, náboženskými a občanskými představiteli a vaším prostřednictvím zdravím celý thajský lid. Má poklona patří také diplomatickému sboru. Při této příležitosti nemohu opominout vyjádřit své blahopřání v souvislosti s nedávnými volbami, jež představují návrat k normálnímu demokratickému procesu.

Děkuji všem, kteří se přičinili o realizaci této návštěvy.

Víme, že problémy, kterým čelí dnešní svět, jsou globální, týkají se celé lidské rodiny a vyžadují rozhodné nasazení za mezinárodní spravedlnost a solidaritu mezi národy. Považuji za důležité poukázat na to, že se v těchto dnech končí předsednictví Thajska v ASEANu (Sdružení národů jihovýchodní Asie pozn. překl.), které je výrazem jeho historického nasazení v širších problémech, týkajících se národů celé jihovýchodní Asie, a jeho stálé snahy podporovat politickou, ekonomickou a kulturní spolupráci v regionu.

Thajsko jakožto multikulturní země, vyznačující se bohatou diverzitou, již dlouho uznává potřebu vytvářet harmonické a mírové soužití mezi mnoha etniky a respektuje a doceňuje různé kultury, náboženské skupiny, filosofie a ideje. Nynější doba, poznamenaná globalizací, je příliš často nahlížena v těsných ekonomicko-finančních kategorií a tíhne ke smazávání podstatných rysů, jež utvářejí a plodí krásu i duši našich národů, zatímco konkrétní zkušenost jednoty, která respektuje a přijímá rozdíly, slouží jako inspirace a podnět všem, kterým leží na srdci svět, jaký si přejeme zanechat budoucím generacím.

Mám radost z ustanovení Eticko-sociální komise, do níž jste přizvali tradiční náboženství svojí země s cílem přijímat jejich vklad a uchovávat živou duchovní paměť svého lidu. V tomto smyslu budu mít příležitost setkat se s nejvyšším buddhistickým patriarchou na znamení důležitosti a naléhavosti prosazování přátelství a dialogu, jakož i služby sociálnímu souladu a vytváření spravedlivé, citlivé a inkluzivní společnosti. Rád bych osobně utvrdil všechny snahy maličké, ale živé katolické komunity uchovávat a prosazovat ony specifické vlastnosti Thajců, evokované vaší státní hymnou, jako je mírumilovnost a náklonnost, nikoli však zbabělost, a pevné předsevzetí čelit veškerému ignorování křiku mnoha našich bratří a sester, kteří touží po osvobození od jha chudoby, násilí a nespravedlnosti. Tato země nese jméno „svoboda“. Víme, že svoboda je možná jedině, pokud jsme schopni cítit odpovědnost jedněch za druhé a překonávat jakoukoli formu nerovnosti. Proto je třeba zasadit se o to, aby měli lidé i komunity přístup k výchově, důstojné práci a zdravotní péči, a dosáhli tak nezbytné minimální úrovně udržitelnosti, umožňující integrální lidský rozvoj.

V této souvislosti se chci krátce pozastavit u migrace, jedné z charakteristik naší doby. Ani ne tak nad samotnou mobilitou, jako spíše nad podmínkami, za jakých se odehrává, jevem představujícím jeden z hlavních morálních problémů, s nimiž se musí vyrovnat naše generace. Světová migrační krize nemůže být ignorována. Samotné Thajsko, známé svojí pohostinností vůči migrantům a uprchlíkům, stanulo před touto krizí, způsobenou tragickým útěkem běženců ze sousedních zemí. Hluboce si přeji, aby mezinárodní společenství prozíravým a odpovědným přístupem řešilo problémy, které způsobují tento tragický exodus a podpořilo bezpečnou, řízenou a legální migraci. Kéž by každý stát zavedl účinná opatření za účelem ochrany důstojnosti a práv migrantů a uprchlíků, kteří při cestě za svobodou a důstojným životem pro svoje rodiny čelí nebezpečím, nejistotám a vykořisťování. Nejde jenom o migranty, jde také o tvář, kterou chceme dát našim společnostem.

A vybavují se mi v této souvislosti ženy a děti, jež v naší době obzvláště trpí násilím a všemožným vykořisťováním, otroctvím, násilím a zneužíváním. Vyslovuji svoje uznání thajské vládě za její úsilí o vykořenění této metly, jakož i všem lidem a organizacím, jež neúnavně usilují o odstraňování příkoří a otevírají cestu k důstojnosti. Letos, kdy si připomínáme třicáté výročí Úmluvy o právech dětí a dospívajících, jsme nabádáni zamyslet se nad nezbytností ochrany blaha našich dětí, jejich sociálního a intelektuálních rozvoje, přístupu ke vzdělání a rovněž jejich fyzického, psychologického a duchovního růstu (srov. Promluva k diplomatickému sboru, 7. ledna 2019), a začít rozhodně, soustavně a neprodleně jednat. Budoucnost našich národů široce souvisí se způsobem, jakým zaručíme svým dětem budoucí důstojnost.

Dámy a pánové, dnes jako ještě nikdy potřebují naše společnosti „tvůrce pohostinnosti“, muže a ženy, kteří pečují o integrální rozvoj všech národů v rámci lidské rodiny, zasazující se o život ve spravedlnosti, solidaritě a bratrské harmonii. Každý z vás, ve svém postavení, věnuje svůj život službě obecnému dobru, aby mohlo dosáhnout do všech koutů této země – toto je jedno z nejušlechtilejších poslání člověka. S těmito pocity a přáním, abyste mohli dál plnit svěřené poslání, vyprošuji hojnost božského požehnání této zemi, jejím představitelům a obyvatelům. A prosím Pána, aby vedl každého z vás i vaše rodiny po stezkách moudrosti, spravedlnosti a pokoje.

 

Přeložil Milan Glaser

 



Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.11.19 Papež v Japonsku – 4. den
26.11.19 Papež o vyšetřování finanční aféry a o svrchovanosti státu Vatikán
25.11.19 Dialog je jediná zbraň hodná člověka
25.11.19 Papež v Japonsku – 3. den
24.11.19 Jaderné zbraně nechrání národní ani mezinárodní bezpečnost



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti