Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.3.2005 

Slavnost Zmrtvýchvstání Páně 2005

Vatikán. Od nejstarších dob je Velikonoční vigilie zasvěcena Kristu, aby podle napomenutí evangelia byli věřící s hořícími lampami v rukou, podobni lidem, kteří očekávají Pána, až znovu přijde, aby je nalezl, jak bdí, a přivedl je ke svému stolu.

Velikonoční vigilie, slavnost noci, která skrze Kristovo zmrtvýchvstání ?spojila zemi s nebem a člověka s Bohem?, jak zaznělo v Exultet, začala ve svatopetrské basilice slavností velikonoční svíce, průvodem a velikonočním chvalozpěvem ve 20 hodin. Během obřadů přijalo iniciační svátosti pět katechumenů z Itálie, Japonska, Demokratické republiky Kongo a z Peru. Na samém začátku slavnosti přečetl hlavní celebrant, kardinál Josef Ratzinger, osobní poselství Jana Pavla II.:

Drazí bratři a sestry!
Na závěr kajícího putování obdobím velkého postu a poté, co jsme v předchozích dnech rozjímali o Ježíšově utrpení a dramatické smrti na kříži, slavíme tuto noc veliké tajemství jeho vzkříšení. Díky televizi mohu ze svého bytu sledovat strhující velikonoční vigilii, které ve svatopetrské basilice předsedá kardinál Josef Ratzinger. Bratrsky ho zdravím, stejně jako i ostatní přítomné kardinály, arcibiskupy a biskupy. S láskou zdravím i kněze, řeholníky, řeholní sestry a všechny věřící, kteří jsou shromážděni okolo Pánova oltáře. Zvláště myslím na katechumeny, kteří během této svaté vigilie přijmou svátosti křtu, biřmování a eucharistie.
Je skutečně neobyčejná tato noc, ve které zářivé světlo vzkříšeného Krista vítězí definitivním způsobem nad mocnostmi temnot zla a smrti a v srdcích věřících zažíhá naději a radost. Drazí, vedení liturgií, prosme Pána Ježíše, aby svět uviděl a uznal, že díky jeho utrpení, smrti a vzkříšení se opět buduje to, co bylo zničeno, obnovuje se to, co zestárlo, a všechno se vrací, ještě krásnější než předtím, do svého původního souladu. S velikou láskou vyslovuji své upřímné přání a ujišťuji vás o své vzpomínce v modlitbě, aby vzkříšený Pán daroval každému z vás, vašim rodinám a společenstvím velikonoční dar svého pokoje. Toto mé přání provázím zvláštním apoštolským požehnáním.

Po evangeliu, v němž evangelista Matouš vylíčil skutečnost prázdného hrobu, kardinál Ratzinger pronesl homilii, kterou vám přinášíme v plném znění:

Homilie ZDE

Řím se dnes ráno probudil do deštivého nevlídného počasí. Během dopoledne se však vyčasilo a tak mohli věřící a poutníci, kteří zcela zaplnili svatopetrské náměstí, odložit deštníky a pláštěnky. Nedělní mše svatá Slavnosti Zmrtvýchvstání Páně začala na svatopetrském náměstí v 10:30 dopoledne. Hlavním celebrantem mše svaté byl kardinál Angelo Sodano, přítomno bylo mnoho kardinálů, biskupů, kněží a řeholníků.

* * *

Více než 100 tisíc různých květin a ozdobných rostlin zdobilo svatopetrské náměstí během dnešní dopolední velikonoční slavnosti, kterou letos už po dvacáté vytvořila rodina Holanďanů z Leydenu. V záři barev převládala ? kromě oranžové a červené ? bílá a žlutá, což jsou barvy Vatikánu. Náměstí svatého Petra se dnes ? jako to mohli vidět i mnozí z vás, kteří slavnost sledovali v přímém televizním přenosu ? změnilo na kvetoucí zahradu, ozářenou jarním sluncem deroucím se skrze mraky.
Tradiční holandská velikonoční výzdoba si vyžaduje dlouhou přípravu. První kontakty s Vatikánem začínají už v září. Není opravdu snadné zajistit, aby všechny květiny a ozdobné dřeviny rozkvetly současně a v pravé chvíli. Měsíc a půl před velikonocemi se první vybrané ozdobné stromky a keře přesadí ze záhonů pod širým nebem do skleníků, kde se jim dostane zvláštní péče. Také tisíce květinových hlíz musí vyrůst a rozkvést v pravou chvíli. V chladících boxech jsou udržované při speciální teplotě a na jaře je přesadí do květináčů. Tyto květináče jsou pak umístěné do vytápěných skleníků, kde hlízy začnou postupně klíčit. V den převozu do Říma mají být ve stádiu rozkvětu. Díky transportu v chladících vozech (6-7oC), je rozkvétání zpomaleno a na Velikonoční neděli jsou všechny květiny a ozdobné dřeviny na svém místě a v plném rozkvětu.

* * *

Na konci mše svaté Slavnosti Zmrtvýchvstání Páně přednesl hlavní celebrant kardinál Angelo Sodano velikonoční poselství Jana Pavla II.

Poselství Urbi et Orbi zde

Svatý otec pak z okna své pracovny udělil mlčky apoštolské požehnání Urbi et Orbi ? Městu Římu a celému světu. Na mnoha tvářích přítomných poutníků stékaly slzy a sepjaté ruce vyjadřovaly silnou atmosféru. Celou slavnost vysílalo v přímém přenosu 104 televizních společností do 74 zemí světa.

Krásnou tečkou za dnešní slavností Zmrtvýchvstání Páně byl zpěv Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat.

Připravil: Jiří Sýkora

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti