Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.4.2005 

Neděle Božího milosrdenství

Vatikán. ?Ježíši, důvěřuji v tebe, smiluj se nad námi a nad celým světem?. Máme ještě v živé paměti dojetí věřících z posledního poselství Jana Pavla II., které v neděli četl mons. Sandri na svatopetrském náměstí před polední modlitbou Regina Coeli. Odkaz Jana Pavla II. nabývá mimořádného významu právě proto, že zemřel v předvečer Slavnosti Božího milosrdenství, který sám ustanovil v jubilejním roce 2000. V témže roce Jan Pavel II. kanonizoval polskou mystičku sestru Faustinu Kowalskou, apoštolku Božího milosrdenství, která mu byla velice drahá. Na druhé straně již v roce 1980 se Jan Pavel II. zaměřil na toto tajemství ve své encyklice Dives et misericordia. O osobnosti sestry Faustiny a o významu Božího milosrdenství v pontifikátu Jana Pavla II. hovoří redaktor našeho rozhlasu Alessandro De Carolis:

?Červený paprsek na levé straně a bílý paprsek na pravé straně obrazu znamenají krev a vodu, které tryskají z probodeného Ježíšova boku, znamenají paprsky jeho lásky: dvě cesty světla, v němž věřící všech dob mohou putovat až ke středu Ježíšova Srdce, až k jeho milosrdenství. Sestra Faustina Kowalská měla 26 let, když se jí 22. února 1931 zjevil sám Ježíš, vzkříšený a žehnající a žádal ji, aby nechala namalovat jeho obraz s dvěma paprsky s nápisem Ježíši důvěřuji v tebe umístěným pod nohama. Zjevení, která na plátno zachytil malíř Kazimirowski, bylo určeno k tomu, aby se stalo velmi známým symbolem úcty, která z Polska v období mezi dvěma válkami stane po 70 letech ? díky prvnímu polskému papeži ? úctou universální církve.

Karel Wojtyla již od svého mládí znal duchovní sílu této úcty a ještě více hloubkou tohoto učení byla proniknutá jeho biskupská služba v Krakově. 30. dubna 2000 jako papež kanonizoval sestru Faustinu, nositelku poselství ? jak sám řekl ? které představuje ?adekvátní a výraznou odpověď Boží? na otázky lidí dnešní doby, ?poznamenané hroznými tragediemi?.

?Ježíš řekl sestře Faustině: Lidstvo nenalezne pokoje, dokud se s důvěrou neobrátí k Božímu milosrdenství? (Deník, str.132). Díky dílu polské řeholnice bylo toto poselství navždy spojeno s 20. stoletím, posledním stoletím druhého tisíciletí a mostem k třetímu tisíciletí. Není to nové poselství, ale může se považovat za dar zvláštního osvícení, které nám pomáhá, abychom žili intenzivněji evangelium Velikonoc a abychom ho nabídli jako paprsek světla mužům a ženám dnešní doby?.(hlas Jana Pavla II.)

Sestra Faustina žila jen 33 let, což však byla dostatečně dlouhá doba k tomu, aby s charismatem vlastním prostým duším, kterých se dotkl Bůh, dala poznat sílu slov, kterých byla strážkyní. Jan Pavel II. ideálně shrnul dědictví této malé řeholnice, kterou Ježíš v jednom z jejích zjevení žádá, aby byla apoštolkou jeho milosrdné lásky. A proto Jan Pavel II. během obřadu svatořečení oznámil rozšíření úcty k Božímu milosrdenství navždy na celou církev:

?Je důležité, abychom zcela přijali poselství Božího slova této druhé velikonoční neděle, která se nyní v celé církvi jako neděle Božího milosrdenství?.

Sám papež potvrzuje, že úcta k Božímu milosrdenství je v jistém smyslu obrazem tohoto pontifikátu

(jis)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti