Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.4.2005 

Zajímavosti z italského tisku

Řím. Il Messaggero, 7.4.2005:

P. Ptasznik: Pozdravil jsem ho v den jeho smrti

?Než dospěl do ráje, Svatý Otec mi chtěl dát nejkrásnější dárek. V den jeho smrti jsem ho šel navštívit a sotva mě spatřil, znovu a znovu se snažil vyslovit mé jméno, Pavel, jak to tolikrát úchvatně dokázal,? říká vedoucí polské sekce Státního sekretariátu, jeden z nejbližších spolupracovníků Jana Pavla II. P. Pawel Ptasznik, který vzpomínal, jak v ten den se spojil s tou mimořádnou duší. Ono vyčerpané tělo nemilosrdně uvěznilo jeho milý hlas?, dodává polský kněz.
A tak jsem se odvážil přiblížit k jeho lůžku a vzal jsem jeho ruku, abych ji políbil. A On s nadlidskou pevností položil onu ruku na mou hlavu. Neustále se uváděl do pochybnosti ? vypráví nejužší spolupracovník Svatého Otce, a vyžadoval, aby byl opravován. Měl silný vztah ke ?srodowisku?, prostředí, z něhož pocházel. Bývalým studentům Jagelonské univerzit, laikům psával dopisy, a podepisoval se ?strýček?. To oni mu tak začali říkat, a on to rád připomínal, dodáva P. Ptasznik, aby vysvětlil, jak navazoval přátelství.
?Dokázal velmi rychle, aby se s ním každý cítil dobře, pokračuje mírně dojatým hlasem, a připomíná jeho krátké poznámky, postřehy, někdy i vtip, jimž ulamoval hroty napětí. Moc rád zpíval a často zval do svých pokojů přátele nebo polské kněze, aby si zapívali polské písně, náboženské i lidové. Zpívání mu dodávalo vnitřní klid,? uzavírá P. Pavel. Jan Pavel II. také se mnou mluvil o svém pohřbu. Chtěl být pohřben ve vatikánských kryptách. Někdy říkal, že je synem polského národa, ale vždy opakoval, že je služebníkem všech, že je papežem celého světa?.

Corriere della Sera

V Krakově se Wojtyla naučil slepeckému Braillovu písmu

Kolika jazyky mluvil Svatý Otec. Nikdo to nedokáže říci přesně, ale v jeho schopnosti komunikovat, kromě pronikavého, ale přesto konejšivého pohledu, který, jak řekl italský president Ciampi, ?tě objal než ti položil ruku na ramena?, vynikalo to, že se dokázal vyjádřit bez prostředníků a bez překladů či tlumočníků a to na všech místech světa, kam se na svých apoštolských cestách dostal. Jeho slova, jeho pojmy jeho napomenutí i výzvy nabývaly ohromující expresivní sílu. Karol Wojtyla byl polyglotem. K mateřské polštině přidal nastálo řeč své druhé vlasti, italštinu a pak němčinu, angličtinu, španělštinu, francouzštinu, portugalštinu, ruštinu. Pochopitelně znal latinsky a řecky. Odvažoval se mluvit i některými nářečími milované Afriky.
Nikdo však netušil, že by Svatý Otec znal také ono písmo, které otevírá nevidomým cestu k poznání, Braillovo. To nám odhalil profesor Cesare Casnedi, který je členem ?Hnutí apoštolátu nevidomých?, jenž se zaměřuje na pomoc nevidomým ve Třetím světě, kam jezdí, aby šířil znalost Braillova písma, otvíral školy a dispenzáře, zprostředkovával zasílání léků užitečných k tomu, aby zažehnaly infekce, někdy banální, jež vedou k oslepnutí nebo i zasílání brýlí, věnovaných lidmi a opravených v laboratořích, takže jsou jako nové.
Cesare Casnedi je nevidomý od roku 1945, kdy měl devět let. Hrál si na louce a našel granát, zdálo se mu, že je to hračka, ale... došlo k výbuchu a ztratil zrak. To změnilo radikálně jeho život. ?A také obohatilo?, dodává a vypráví: "I ve vztahu k světu nevidomých Jan Pavel II. volil přímou cestu. K našemu prvnímu setkání došlo v roce 1979. Byl jsem spolu s naším kaplanem P. Giannim Brusoni, doprovázeli jsme skupinu kenyiských novicek z kongregace dona Oriona. Papež nás přijal před svou soukromou kaplí, v přilehlé knihovně, hovořil s budoucími řeholnicemi, dojemně je chválil a povzbudoval. My mu prezentovali několik náboženských publikací v Braillově písmu a on nám vyprávěl, že jako mladý kaplan i jako biskup měl živé vztahy k největšímu institutu nevidomých v Polsku ?Lavski? ve Varšavě a že navštěvoval Institut nevidomých v Krakově. A tak poznal ony mladé nevidomé a sleduje jejich studie se naučil číst Braillovo písmo. Pro nás to byl objev. Přišel nás navštívit i v Kenyi. Nikdo mu nedokázal zabránit, aby se vrhl mezi lidi?. Tuto malou, ale velmi lidskou anekdotu, drobný detail nevidomí přidávají jako cenné zrníčko k historii velkého člověka.

L´Avvenire:

Narodil jsem se v den jeho volby na Petrův Stolec
Dal mi objevit tvář Boha

Můj papež, trochu víc můj, cítím to opravdově, narodil jsem se totiž v den jeho zvolení a Petrův stolec 16. října 1978, poselství, jež vydal a víra, kterou nám předával, jsou částí mého života.
Byl jsem s ním mezi miliony na Světovém dni mládeže. Žádal mě, abych byl věrný Kristu a abych mu vydával svědectví, tímže sám budu dávat příklad. Je mu dáván titul ?Veliký?, ale dá se říci, že nám předal velké poselství Ježíše Krista, slovy i skutky. Necítím, že bych ho ztratil, něco z něho zůstává v mém srdci. Znovu a znovu se vracím k tolika jeho slovům, jež adresoval mladým, k jeho utrpení, které předávalo takovou sílu a k jeho tolika cestám, aby se setkal se světem, aby dával naději. I já budu na Světovém dni mládeže v srpnu tohoto roku v Kolíně nad Rýnem, s tolika dalšími a On bude také s námi, aby nám připomenul úkol, který nám dal vydávat svědectví Kristu. Jeho poslední slova patřila nám. ?Hledal jsem vás. Vy jste nyní přišli, děkuji vám?. Cítím, že musím Svatému Otci odpovědět: přišli jsme k Tobě, který reprezentuješ Krista, abychom Ti naslouchali a tys nás uměl naučit vidět Jeho pravou tvář v prostých lidech, kteří jsou kolem nás každý den. Děkuji Ti".
Paolo Cucato, Padova

(jok)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti