Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.7.2005 

Závěrečný dokument symposia o boji s prostitucí

Vatikán. Prostituce je jednou s forem současného otroctví. Upozorňuje na to závěrečný dokument prvního mezinárodního setkání, které Papežská rada pro pastoraci migrantů a cestujících věnovala boji s prostitucí. Sympozium proběhlo před třemi týdny v Římě. Účastnili se ho biskupové, kněží, řeholníci i laici z více než dvaceti zemí světa, včetně České republiky. Závěrečný dokument zveřejnila příslušná papežská rada 11. července.

Sexuální zneužívání a tzv. obchod s bílým masem je v první řadě urážkou lidské důstojnosti a práv ženy, zdůrazňují autoři dokumentu. Počet žen ulice z různých ekonomických, sociálních a kulturních příčin na celém světě dramaticky narostl. Mnohé z nich byly už od dětství sexuálně zneužívány, jiné chtěly touto cestou získat prostředky na život nebo na splácení dluhů. Cesta z chudých zemí za lepšími životními podmínkami v mnoha případech skončila pro ženy novodobou formou otroctví. Podle odhadů Mezinárodní organizace práci je v současné době na světě 12 milionů osob nucených k otrocké práci. Z toho dva a půl milionu jsou obětí obchodu s živým masem. Odhaduje se, že organizátorům tohoto obchodu přináší roční zisk o výši 10 milionů dolarů. Prostitutka je vždycky do značné míry obětí svých činů, protože obchodování s vlastním tělem na ulici by si nikdo dobrovolně nevybral. Každá žena, která se k tomu snižuje je vnitřně rozbitá, hluboce psychicky a duchovně zraněný osoba. Jejím cílem je zpravidla hledání lepších podmínek pro sebe nebo pro rodinu. Chce utéct před chudobou, budovat lepší budoucnost.
Paradoxně také ?klient? prostitutky je v jistém smyslu ?otrok? ? čteme dále v závěrečném dokumentu sympozia o boji s prostitucí. Statisticky jde zpravidla o muže po čtyřicítce. Znepokojivý je ale narůstající je počet mladých lidí mezi 16. a 24 rokem života. Průzkumy ukazují, že stále více mužů hledá u prostitutek ani ne tak sexuální uspokojení, jako pocit převahy. V sociálních i mezilidských vztazích totiž zažívají frustraci ze ztráty dominace a mužnosti. Necítí se respektováni. Proto vyhledávají prostitutku, jako bytost, nad kterou mohou po jistou dobu zcela dominovat. Sex za peníze ale samozřejmě nevyřeší problémy, které mají původ v osamocenosti, frustraci nebo nedostatku autentických mezilidských vztahů. Na jedné straně patří ?klientům? prostitutek společenský nesouhlas, na druhé straně by se jim mělo pomáhat v řešení jejich nejhlubších problémů.
Vatikánský dokument upozorňuje také na to, že prostituce je výrazem nespravedlivého vztahu mužů k ženám. Bohužel ale v kriminálních sítích žijících z prostituce jsou zapojeny často i ženy.

Závěrečná část dokumentu se věnuje pastoračním úkolům církve a její práci pro osvobození žen ulice. Církev má stanout v obraně lidské důstojnosti a práva, pranýřovat nespravedlnost a násilí, které se na těchto ženách páchá. Společenství věřících musí apelovat na všechny lidi dobré vůle, aby se skoncovalo se všemi formami sexuálního vykořisťování. Péčí nad jeho oběťmi se mají zabývat řeholní komunity, církevní hnutí a sdružení. Řada ženských řeholních společenství má s pastorací v této oblasti velké zkušenosti. Výchovně je třeba působit také na ?klienty? prostituce. Především tak, aby si uvědomili hodnotu a práva každého člověka. Důležité je také, aby slyšeli ze strany církve jasné odmítnutí nespravedlnosti, jaké se dopouštějí na druhém člověku.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.8.19 Italský biskup: Oběti nucené prostituce jsou bankomatem kriminálních živlů
13.8.15 Amnesty International prohlásila prostituci za lidské právo
9.5.15 Don Benzi: Prostitutkou se žádná žena nerodí, ale někdo ji z ní dělá
15.11.14 Svatý stolec pořádá sympozium o prostituci a obchodu s lidmi
22.3.14 Křížová cesta bývalých prostitutek a nevolnic



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti