Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.7.2005 

První den Benedikta XVI. v Castel Gandolfu

Castel Gandolfo.. První den Benedikta XVI. v Castel Gandolfu je plný ozvěn z včerejšího příjezdu. Zvláštní letadlo Air Vallée startovalo kolem 17 hodiny z letiště Corrado Gex ze Saint Christophe v Aostě a přistálo na vojenském letišti v Římě-Ciampinu v 18:35 hod. Odtud pak vrtulníkem odletěl do Castel Gandolfa, kde přistál v 19 hodin. Při odletu se s Benediktem XVI. přišlo rozloučit na 500 Valdostánců.
Při příjezdu ho vítaly zástupy místních občanů i turistů, jejichž nadšení a jásání se stupňovalo, jak přijížděl k papežské vile. Svatý Otec pak znovu vystoupil k oknu vedoucímu na náměstí, bylo už zaplněné, a pozdravil přítomné těmito slovy:

Drazí bratři a sestry, právě jsem dorazil z Valle d´Aosta, kde jsem prožil dva úchvatné týdny v horách. Ale nyní jsem šťasten, že jsem s vámi... zde v papežské vile... budu nyní více než měsíc vaším spoluobčanem. Je to pro mne radostí, že zde mohu být v tomto půvabném městečku a žít s vámi a obdivovat všechny krásy antického Říma. Díky za vaši lásku a vaše přátelství. Uděluji vám apoštolské požehnání. Díky za toto srdečné přijetí... Budeme se vídat často...

Benedikt XVI. zůstane v Castel Gandolfu celý srpen a několik dní v září, kromě cesty na Světový den mládeže do Kolína nad Rýnem ve dnech 18.-21. srpna. Generální audience začnou zase 3. srpna a bude-li ohlášeno hodně poutníků, pak Svatý Otec přiletí do Vatikánu vrtulníkem k audienci v sále Pavla VI.

Včera navečer přivítal Benedikta XVI. také starosta Castel Gandolfa Maurizio Colacchi. O svých dojmech nám vyprávěl:

Vidět Svatého Otce na balkóně, jak zdraví ?castellány? a jak se jim svěřuje, že je to pro něho radost být zde a trávit své prázdniny spolu s nimi, to je pro nás důležité poselství. Bylo to nelíčené gesto lásky Svatého Otce ke Castel Gandolfu. ?Castelláni? (to je obyvatelé Castelli Romani) jsou už s Benediktem XVI. sladěni. S rozechvěním čekali včerejší večer a usínali slastně.

Připravujete něco během pobytu Benedikta XVI. v Castel Gandolfu?

To se rozumí! První velmi důležitá akce bude v neděli, kdy přijdeme Svatému Otci nabídnout broskve, které se urodily v našich sadech. Pak bude setkání s dětmi oblečenými do tradičních krojů Castel Gandolfa. Ty totiž přinesou košíky s broskvemi. Pak v neděli na konec oslav ?Sacra di pesche? (broskovové hody) bude o 23. hodině nad Albánským jezerem velkolepý ohňostroj na počest Jeho Svatosti.

Jsou plánována jiná setkání?

Během pobytu Benedikta XVI., jak doufáme, bude dost příležitostí k neformálním setkáním. Chceme, aby si Svatý Otec u nás odpočinul. Naši občané už jsou zvyklí na ohleduplný respekt, i když budou potěšeni, jen když ho někde zahlédnou nebo když s někým promluví. A to nemluvím o dětech. Ty, které pohladí nebo políbí, to vyprávějí po léta a jsou na to hrdi.

A jak prožívají první hodiny pobytu Benedikta XVI. věřící papežské farnosti sv. Tomáše z Villanovy v Castel Gandolfu? Poslechněme si pana faráře dona Waldemara Niedzolka:

Farnící, celé společenství Castel Gandolfa, si nyní užívá blahý pocit, konečně je ?nostro Papa? ? náš papež u nás. My ho očekáváme ovšem také v našem farním kostele. Naše farnost má název ?papežská? a pozvali jsme ho na slavnost Nanebevzetí P. Marie, kterou naše farnost každoročně slaví. Doufáme, že Svatý Otec najde dost času navštívit i naše společenství, jednotlivé skupiny, od mladých až po seniory.

Nač v těchto těžkých chvílích pro Evropu i ostatní svět myslí ?papežská farnost?, když má tak blízko svého Otce, který nese všechny ty starosti a bolesti?

Protože jsme papežská farnost, máme úkol vytrvale se modlit za Svatého Otce. A tato zbraň modlitby je mocná proti nevím jakým záměrům nenávisti a zloby lidských srdcí. Bereme vážně tento úkol ?bdít ním na modlitbách?, spojovat se s ním na jeho úmysly. Svatý Otec nás vybízí spojovat se s Evropou, s jejími národy skrze Krista. On nás může opravdu vést s láskou a v míru. Nesmíme propadat malomyslnosti. Důvěra v Krista přemáhá laviny skrytého i otevřeného nepřátelství. S Kristem dosáhneme toho pokoje, jakého máme všichni zapotřebí. Na přímluvu P. Marie zavládne spravedlivý mír v Evropě i ve světě, jak doufáme, a jak o něj nepřestáváme prosit.

(jok)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti