Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

19.8.2005 

Druhý den 1. zahraniční cesty Benedikta XVI.

Kolín n/R. Ráno Svatý otec sloužil mši svatou v Kapli kolínského arcibiskupství. Zúčastnilo se jí 20 mladých lidí z Organizačního výboru Světového dne mládeže 2005.

V deset hodin Svatý otec s doprovodem odjel z kolínského arcibiskupství do prezidentské vily v Bonnu (Vila Hammerschmidt), kde Benedikta XVI. přivítal německý federální prezident, Horst Köhler s manželkou. Součástí oficiální návštěvy byl: Papežův podpis do zlaté knihy, soukromý rozhovor, představení rodiny a delegací, výměna darů a oficiální fotografie. Vila Hammerschmidt, která je nazývána také ?Bílým domem Bonnu?, byla vybudována v roce 1862. Po druhé světové válce se stala oficiální rezidencí federálního presidenta.

Před polednem Svatý otec odjel z presidentské vily v Bonnu do Kolínské synagogy. Židovská komunita v Kolíně je nejstarší v Německu a ve střední a severní Evropě vůbec. Poprvé je zmíněna již v roce 321. Existence synagogy je doložená v roce 1040. V roce 1933 bylo v Kolíně na 20 tisíc židů. Více než 11 tisíc bylo zavražděno nacisty, další utekli. Nová komunita vznikla v roce 1945, v roce 1959 je s pomocí křesťanské komunity rekonstruována synagoga, která byla zničena v roce 1938. Dnes je židovská komunita v Kolíně jednou z nejpočetnějších v Německu a čítá více než 4 tisíce osob.

Po příjezdu přivítal Svatého otce rabín a tři předsedové židovské komunity. Benedikt XVI. vystoupil do prvního poschodí, do ?pamětního sálu?, který připomíná 6 miliónů obětí a zvláště 11 tisíc mučedníků z Kolínské komunity. Po krátké zastávce papež vstoupil do Synagogy, kam se vejde okolo 500 osob. Poté, co Svatého otce pozdravil rabín, Netanel Teitelbaum, se ujal slova Benedikt XVI. Svatý otec připomněl novodobou historii vztahů mezi katolickou církví a židovskou komunitou, počínaje setkáním Jana Pavla II. s Centrálním židovským výborem Německa a s Konferencí rabínů v Mohuči, v roce 1980 během jeho první návštěvy v Německu. Vrátil se také k tragickým kapitolám dějin, k vyhnání židů z Kolína v roce 1424 a k tragédii Shoa.

?Skláním hlavu před všemi, kdo zakusili tento projev mysterium iniquitatis. Ony otřesné události musí ?neustále probouzet svědomí, odstraňovat konflikty a povbuzovat k opkoji? (Poselství k osvobození Osvětimi, 15. ledna 2005). Musíme si vzájemně připomínat Boha a jeho moudrý plán se světem, který stvořil: ?On, jak napomíná Kniha Moudrosti?, ?miluje život? (11,26).

Nové perspektivy ve vztazích mezi židy a křesťany otevřela před 40 lety deklarace II. vatikánského koncilu Nostra aetate, připomínal dále Benedikt XVI. Hovoří se v ní o společných kořenech a bohatém duchovním dědictví, které židé a křesťané sdílejí. Vyjadřuje lítost nad všemi projevy antisemitismu a ukazuje na stejnou důstojnost, kterou mají před Bohem lidé všech národů, kultur a náboženství. Benedikt XVI. poznamenal, že v posledních letech se vzájemné vztahy křesťanů a židů v mnoha oblastech zdárně rozvíjeli. Přesto ale zbývá mnoho práce:

Musíme se daleko více a daleko lépe vzájemně poznávat. proto chci vyzvat k upřímnému a důvěřujícímu dialogu mezi židy a křesťany. Jedině tak bude možné dojít ke soplečné interpretaci historických otázek o kterých se vede diskuse a především učinit kroky kupředu v hodnocení ? z teologického hlediska ? vztahu mezi židovstvím a křesťanstvím. Pokud má být tento dialog upřímný, nesmí být zamlčeny ani snižovány existující rozdíly, ani ve věcech, tkeré odlišují jedny od druhých ve vnitřních přesvědčeních naší víry, naopak ? právě v těchto rozdílech se musíme navzájem respektovat.

Nesmíme se ale obracet pouze do minulosti. Bohaté společné dědictví a rostoucí důvěra nás zavazují, abychom i se i v praktické rovině spoleně angažovali v obraně lidských práv a posvátnosti lidského života.

Dekalog (Es 20; Dt 5) je pro nás společným dědictvím i úkolem. Desatero přikázání není zátěží, ale ukazatelem cesty ke šťastnému životu. To platí především pro mladé, s nimiž se setkávám v těchto dnech a kteří mi velmi leží na srdci. Mým přáním je, aby dokázali rozpoznat v Desateru (lucernu) světlo pro své kroky, světlo pro svou cestu (srv. Ž 119, 105).

A Benedikt XVI. zakončil svou promluvu v synagoze modlitbou z 29. žalmu:?Hospodin dává svému lidu sílu, Hospodin žehná svůj lid pokojen.?
Kéž nás vyslyší!

Celý projev Benedikta XVI. v synagoze ZDE

Na závěr setkání Benedikta XVI. s Kolínskou židovskou komunitou kantor zazpíval slavnostní požehnání ?Ssim shalom?.

Ze synagogy Svatý otec odjel do kolínského arcibiskupství na oběd. Se Svatým otcem obědvalo 10 mladých, kteří reprezentovali pět kontinentů a dva mladí byli z Německa. Přítomen byl také mons. Franz-Josef Bode, biskup Osnabrücku a předseda biskupské komise pro pastoraci mládeže.

Odpoledne Benedikt XVI. odjel do kostela sv. Pantaleona v Kolíně, kde již na něho čekalo na vnitřním dvoře kostela více než dva tisíce seminaristů z různých zemí světa. V průběhu bohoslužby slova zazněly svědectví seminaristy, kněze a biskupa. Poté Svatý otec pronesl homilii z níž vyjímáme:

Celá promluva Bendikta XVI. k seminaristům ZDE

A na závěr, po společné modlitbě Otče, náš Benedikt XVI. všem udělil apoštolské požehnání.

Z kostela sv. Pantaleona Svatý otec odjel na Kolínské arcibiskupství, kde večer proběhlo ekumenické setkání. Zúčastnilo se ho asi 30 zástupců různých křesťanských vyznání v Německu. Po pozdravu předsedy Německé biskupské konference kardinála Karl Lehmana a luteránského biskupa Wolfganga Hubera z Berlína, pozdravil přítomné Benedikt XVI.

Německo není jen zemí, kde se zrodila reformace, ale také zemí která hrála velkou roli ve vzniku ekumenického hnutí ve 20. století. Připomněl Svatý otec při setkání se zástupci křesťanských církví. Jako už dříve označil cestu k plné jednotě všech Kristových učedníků za prioritu svého pontifikátu a stručně zrekapituloval situaci ekumenismu a plody dialogu, který v teologické oblasti vedl zejména ke ?Společnému prohlášení o učení o ospravedlnění? z roku 1999.

Projev Benedikta XVI. k zástupcům křesťanských církví ZDE

Večer proběhla v Kolíně a v dalších městech Křížová cesta mladých. Tématem je ?On bude pást svůj lid? (Mt 2,6). Svatý otec se však tohoto programu mladých již neúčastnil.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
29.5.12 Mezi patrony Světových dní mládeže bl. Jan Pavel II.
14.1.12 Oficiální webová stránka SDM 2013
30.8.11 Mario Vargas Llosa: Věřící i nevěřící by měli vítat svědectví madridských SDM
13.8.11 Vatikánský mluvčí představil novinářům madridské Světové dny mládeže
13.8.11 Levicoví aktivisté vyrazí demonstrovat proti papežovi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti