Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

21.9.2005 

Žalm 131,11-18: Volba Davida a hory Sion

Generální audience 21. září - svatopetrské náměstí - 10:30hod.

Česká sekce RV

Čtvrteční nešpory 3. týdne

1. Zazněla nyní druhá část 131. žalmu; je to zpěv, který připomíná hlavní událost dějin Izraele: přenesení archy do města Jeruzaléma.
Autorem tohoto přenesení byl David, jak to dosvědčuje první část žalmu, o níž jsme už rozjímali. Král totiž složil přísahu, že se neubytuje v královském paláci, dokud nenajde příbytek pro Boží archu, znamení přítomnosti Hospodina uprostřed svého lidu (srov. vv. 3-5).
Na tuto přísahu vladaře nyní odpovídá přísaha samého Boha: ?Přísahal Hospodin Davidovi s věrností, kterou neporuší? (v. 11). Tento slavnostní příslib je v podstatě tentýž, jaký udělal Davidovi prorok Nátan jménem Hospodina; týká se budoucího Davidova potomstva, které má stále vládnout (srov. 2 Sam 7,8-16).

2. Božská přísaha však zahrnuje lidské nasazení, takže je pravda, že je podmíněna jedním ?jestliže?: ?Budou-li tvoji synové dbát na mou smlouvu (Ž 131,12). Na Boží příslib a dar, který nemá v sobě nic magického, musí odpovídat věrné a účinnné přilnutí člověka v rozhovoru, který splétá dvě svobody: božskou a lidskou.
V tomto bodu se žalm přemění na zpěv, který velebí úchvatné účinky jak Hospodinova daru, tak věrnosti Izraele. Bude se totiž zakoušet Boží přítomnost uprostřed lidu (srov. vv. 13-14): bude jako jeden z obyvatelů mezi obyvateli Jeruzaléma, jako občan, který prožívá s ostatními občany dějinné události, tímže nabízí moc svého požehnání.

3. Hospodin bude žehnat žním a bude se starat o chudé, aby měli čím ukojit svůj hlad (srov. v. 15); zahalí ochranným pláštěm své kněze a nabídne jim záchranu; učiní, aby všichni věrní žili v radosti a v důvěře (srov. v 16).
Nejintenzivnější požehnání je ještě jednou vyhrazeno Davidovi a jeho potomstvu: ?Zde dám vyrašit rohu Davidovu, rozžehnu svítilnu svému pomazanému. Jeho nepřátele obléknu v hanbu, ale na něm zazáří má koruna? (vv. 17-18).
Ještě jednou, jak tomu bylo už v první části žalmu, vstupuje na scénu ?Pomazaný?, v hebrejštině ?Mesiáš? a tím navazuje Davidovo potomstvo na mesianismus, který v křesťanském čtení nachází plné uskutečnění v postavě Krista. Je užito velmi živých obrazů: David je představen jako výhonek, který mocně roste. Bůh osvěcuje Davidova potomka zářivou lampou, symbolu vitality a slávy; nádherná koruna zpečetí jeho vítězství nad nepřáteli a tedy jeho vítězství nad zlem.

4. V Jeruzalémě, ve chrámě, kde se uchovává archa, a v Davidově dynastii se uskutečňuje dvojí přítomnost Hospodina, ona v prostoru a tato v dějinách. 131. žalm se tedy stává oslavou Boha-Emmanuele, který je se svými tvory, žije vedle nich, prokazuje jim dobrodiní, jen aby zůstali spojeni s ním v pravdě a spravedlnosti. Duchovní těžistě tohoto hymnu je již preludiem k Janovu prohlášení: ?Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi? (Jan 1,14).

5. Zakončíme připomínkou, že počátek této druhé části 131. žalmu obvykle užívali církevní Otcové, aby popsali vtělení Slova v lůně Panny Marie.
Již sv. Irenej vysvětloval s odvoláním na proroctví Izaiáše o Panně, která má porodit: ?Slova: Slyšte tedy, dome Davidův (Iz 7,13) ukazují, že věčný král, kterého Bůh přislíbil Davidovi, ?potomka z tvého roku? (Ž 131, 11), je týž, který se narodil z Panny, pocházeje z Davida. Proto mu přislíbil krále, který se narodí jako ?potomek z tvého rodu?; tento výraz označuje těhotnou pannu. A tedy Písmo svaté... klade a potvrzuje plod lůna, aby hlásalo, že zrození toho, který měl přijít nastane z Panny. Jak právě Alžběta, plná Ducha svatého dosvědčila Marii slovy: ?Požehnaná tys mezi ženami a požehnaný plod tvého života? (Lk 1,42). Tak Duch svatý ukazuje těm, kteří mu chtějí naslouchat, že v porodu z Panny, to je z Marie, se naplnilo přislíbení, které Hospodin učinil Davidovi, že mu vzbudí krále z jeho rodu? (Contro le eresie, 3, 21,5: Giá e Non Ancora, CCCXX, Milano 1997, str. 285.)

Překlad Josef Koláček

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti