Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.11.2005 

Konference "Nekonečno ve vědě, filosofii a teologii"

Řím. Na Papežské lateránské univerzitě byla dnes zahájena mezinárodní konference na téma ?Nekonečno ve vědě, filosofii a teologii?, která je součástí projektu STOQ ? věda, teologie a ontologická otázka, který vznikl z iniciativy Papežské rady pro kulturu. V rámci tohoto projektu se setkávají vědci, teologové a filosofové ke společným diskusím o poznatcích, které přesahují limity jednotlivých oborů a směřují k univerzálním otázkám a odpovědím. Během tří let od zahájení projektu se uskutečnilo na lateránské univerzitě 35 seminářů pro více než 650 studentů.
Konference o Nekonečnu se zabývá různými koncepty, které se prolínají vědními obory od fyziky přes matematiku až ke kosmologii.

Jedním z účastníků konference je také profesor Edward Nelson, významný matematik z univerzity v americkém Princetonu. Na otázku, co je Nekonečno, odpovídá:

?V matematice platí, že nějaký celek je ?konečný?, pokud se může složit součtem svých částí. Jinak jde o ?nekonečno?. Ale musí se odpovědět na otázku, co je ona část neboli číslo? Tomu se v dnešní matematice věnuje velká pozornost, takže se říká, že číslo je něco jako součet nekonečna. Jenže hlavní podstata otázky je v tom, že ?nekonečno? stejně jako všechny jiné matematické koncepty je jednoduše něco formálního, bez ontologického významu, něco, co plní přesná pravidla.? - říká profesor Nelson a doplňuje, že ve vztahu např. k nekonečnému vesmíru, nekonečnému prostoru nebo času, matematické modely nepomáhají s odpovědí. ?Matematika pouze vytváří modely pro fyziku, ale nic neříká o reálné skutečnosti.?
Možnosti vědy jsou omezené, jak připouští sami vědci, a proto se otevírá pole pro filosofii a teologii. Každá z daných disciplín se však pohybuje na svém poli pojmů a metod. Profesor Nelson však varuje teology:
?Věda, která byla aktuální před sto lety, je už překonaná a dokonce se dnes z velké části pokládají některé moderní vědecké poznatky za mylné. Např. Newton nebo Laplace a jejich mechanické a deterministické pojetí vesmíru už dnes nemůže obstát. A tak zatímco dnes můžeme vést hlubokou diskusi o víře s Mojžíšem nebo svatým Pavlem, nemůžeme vést podobnou diskusi s Newtonem a Laplacem na úrovni současného stavu vědy.? Proto setkání vědy a víry vždy může být pouze přibližné.

Konference o Nekonečnu se účastní také předseda Papežské rady pro kulturu, kardinál Paul Poupard. Také on odpověděl našemu redaktorovi na otázku, co je to Nekonečno:

?Křesťanské pojetí Nekonečna je samozřejmě v Bohu, protože Bůh je nekonečný. Ale jakým způsobem uchopit tento pojem? První reflexe se přirozeně dotkne paradoxu, že my sami jsme koneční, a tedy proč my, tvorové koneční, můžeme hovořit o Nekonečnu? To je základní východisko.?

Také kardinál Poupard upozorňuje na nebezpečí zaměňovat role, které má věda a víra. ?Věda nám může říci stále víc a je důležité vědět stále více o člověku, ale z hlediska vědy jde o to, co je měřitelné a co se opakuje, zatímco člověk ze své definice, jak často zmiňoval Jan Pavel II., je neopakovatelný. Spolupráce mezi vědou a vírou je nesnadná, protože každá věda má svou specializaci a svou epistemologii. Ale nestojí v protikladu, protože, jak se uvádí v enyklice Fides et ratio, věda a víra jsou jako dvě křídla, která nesou člověka vzhůru. Dalo by se to říci i takto: Co je nejhlubší skutečností v člověku? Láska. Co o tom říká věda se všemi jejími disciplínami? Mnoho věcí, ale zároveň zanechává tento pojem nedotčený ve svém tajemství.?

(pec)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
14.3.18 Mons. Trafny: Hawking zachovával jistý horizont otevřenosti
24.3.10 Benedikt XVI.: Mezi vědou a vírou není rozpor, třebaže došlo k některým nedorozuměním
25.8.09 Učíme se stále více objektivních věcí, které nás nezajímají
17.8.09 Pouze loďka magisteria proplouvá bouřemi dějin
16.10.08 10 let encykliky Fides et Ratio



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti