Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

22.1.2006 

Svatí zvítězili nad nacismem

O osudech bojovníka proti nacismu, bl. Nikolause Grosse

Jan Balík

V loňském roce jsme si připomněli 60. výročí ukončení II. světové války. Hovořilo se o ní z různých stran. Připomínali se nejrůznější osobnosti, které přispěly k jejímu ukončení. Zamýšleli jsme se nad otázkou, jak bylo možné, že se takové zlo zrodilo a s velkou rychlostí proměnilo ve vše ovládající systém.

Nad obdobím nacismu se mohli zajímavým způsobem zamyslet mladí z České republiky na XX. světovém setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem. Hostila je totiž farnost svaté Anežky, ve které až do své násilné smrti žil blahoslavený Nikolaus Gross.

Pocházel z hornické rodiny. Pouze 7 let mohl navštěvovat vesnickou školu, poté se stal havířem. Již záhy chtěl něco podniknout proti chudobě a sociální nespravedlnosti. Proto pro něj mělo velký význam další vzdělávání. Po svých 10-12 hodinách práce denně se účastnil kurzů a seminářů. Brzy se zapojil do křesťanských odborů a měl přednášky po farnostech a v různých spolcích. Později se stal šéfredaktorem Katolických dělnických novin a přestěhoval se do Kolína nad Rýnem.

Se svou ženou Elisabeth měli 7 dětí. Rodinu miloval nade všechno. Byl vzorným otcem. Staral se pečlivě o výchovu svých děti i o to, aby jim předal víru v Boha.

Již v roce 1929 měl jasný úsudek o stoupajícím vlivu národního socialismu v Německu. V jeho úspěších viděl pouze ?politickou nezralost? a ?nedostatečnou schopnost úsudku? společnosti. Již tehdy označil nacisty jako ?smrtelné nepřátelé dnešního státu?. Jako redaktor dělnických novin 14. září 1930 napsal: ?My jakožto katoličtí dělníci odmítáme národní socialismus nejen z politických a ekonomických důvodů, ale také rozhodně a jednoznačně z pozice svého náboženského a kulturního postoje.? Po mnoha ústrcích byli tyto noviny v roce 1938 zakázány jako ?státu nepřátelské?.

Skutečnost, že se připojil k odporu proti nacistickému Německu, pramenila z jeho katolického přesvědčení, protože pro něj bylo rozhodující, ?že se musí více poslouchat Bůh než člověk. Jestliže se na nás něco žádá, co je proti Bohu nebo proti víře, tak tomu nejenže máme, ale musíme odmítnout poslušnost.?

Od roku 1940 musel snášet výslechy a domovní prohlídky. Po zákazu dělnických novin vydal ještě řadu kratších statí, které měly posilovat vědomí víry a pravých hodnot v dělnickém prostředí.

Jednou svému příteli řekl: ?Nedáme-li dneska svůj život k dispozici, třeba i všanc, jak pak chceme jednou obstát před Bohem a svým národem??

V srpnu 1944 byl zatčen, mučen a nakonec odsouzen k trestu smrti. Poprava oběšením byla vykonána 23. ledna 1945 ve věznici v Berlíně.

Tento muž byl prohlášen za blahoslaveného papežem Janem Pavlem II. 7. října 2001.

Před mladými o něm vydávala svědectví jeho dnes již 78-letá dcera Marianne. Hovořila klidně a jasně: ?Byli jsme úplně normální rodina se všemi radostmi a problémy, které potkávají každou běžnou rodinu. A přeci zde byl jeden rozdíl vůči mnohým rodinám v našem okolí, které se přidaly na stranu národního socialismu, který však můj otec od počátku odmítal. Varoval před tímto ?hnědým nebezpečím? slovem i písmem, před nebezpečím, o němž říkal, že člověkem pohrdá a ničí jej. Ačkoli můj otec svou ženu a své děti velmi miloval, nedokázala ho ani tato tíživá skutečnost odvést od věrnosti jeho předsvědčení. Uchvatitelům moci se nepodvolil.

Odvahu a nepoddajnost očekávali Nikolaus a Elisabeth Großovi také od svých dětí. A to bylo někdy skoro nad naše síly. Byli bychom se někdy tak rádi účastnili akcí Hitlerovy mládeže, vždyť šlo, na první pohled, o sport, stanové tábory a světelné průvody! A nemuseli bychom pak být outsidery. Ale když jsem pak byla větší, za nic na světě bych s Hitlerjugend nespolupracovala. Tehdy jsme měli ve sv. Anežce farní mládež, která byla do jisté míry ilegální a naším vůdcem nebyl Hitler, ale Ježíš Kristus.

Dopis na rozloučenou své rodině Nikolaus Groß napsal v den svátku sv. Anežky 21.1.1945. Začíná takto: ´Je svátek sv. Anežky, kdy píšu tento dopis, který, až se dostane do Vašich rukou, Vám oznámí, že si mě Pán zavolal.´ A končí: ´V lásce Kristově, která nás spasila a je vší naší nadějí, Vám žehnám. Bůh Vám odplať, co jste mi učinili milého a dobrého. V důvěře v jeho milost a dobrotu doufá ve věčné shledání v jeho říši pokoje Váš otec.´

O dva dny později byl spolu s dalšími odvážnými křesťany, katolíky i evangelíky, popraven oběšením. Zcela normální člověk ve zcela nenormální době. Měl odvahu říci: ´NE!´ Jednou napsal: ´Skoro všechno veliké začíná v malém. Náš křesťanský život začíná křesťanským všedním dnem.´?

Když vzpomínáme na období II. světové války, nemělo by chybět připomenutí svatých z doby nacismu a především německých křesťanů, kteří položili svůj život, protože pro ně znamenal více Bůh než státní moc, věčnost víc než život pozemský, člověk víc než ideologie. Bez nich by nebylo vzpomínání úplné. Oni jsou hrdinové, kteří svým neohroženým ?ANO? pravdě a rozhodným ?NE? lži předznamenávali brzký konec nacismu ? nacionálního socialismu. Svou statečností vydali svědectví o síle, kterou čerpali z víry v Boha. Vzpomněli jsme dnes jednoho z nich. Laika, který se vzepřel i za cenu života. Na tyto mučedníky můžeme být dnes právem hrdi. Mladí to dobře pochopili a dceru blahoslaveného Grosse odměnili nejdelším potleskem, jaký v kostele svaté Anežky zazněl.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti