Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Cesta do Compostely 

11.8.2006 

Terradilos de los Templarios

4. den

Johana Bronková

Hlásím se z Terradilos de los Templarios ? jak slyšíte už z názvu, naše dnešní vesnička měla co do činění s Templáři. Těží z toho i penzion, ve kterém bydlíme. Nese totiž jméno posledního velmistra tohoto rytířského řádu, Jacquese de Molay, upáleného na začátku14. stol., poněvadž francouzskému králi se zachtělo majetku těchto strážců poutnických cest. Templáři nebděli jen nad bezpečností poutníků. Zavedli mimo jiné také předchůdce dnešních šeků, takže poutníci nemuseli cestovat obtíženi měšci s penězi.

Vraťme se ale ještě do Carrión de los Condes, města, ze kterého jsme dnes ráno vycházeli. Nejméně 3 důležité románské kostely dosud svědčí o jeho velké historii. Už v 11. století hrabě Gomez Diaz postavil klášter nad relikviemi Cordobského mučedníka sv. Zoila. Ve 12. stol. přešel pod patronát clunyjských benediktinů. Klášter nyní funguje jako luxusní hotel, ale kostel a jeho překrásný renesanční dvůr může navštívit každý, včetně poutníků, kteří našli útulek v zeleném údolíčku Rio Carrión, ve stanech kousek od San Zoilo.

Křížovou chodbu vyzdobil ve 30. letech 16 stol. Juan de Badajoz. Vysuté svorníky a konsoly zdobí desítky hlav ? počínaje apoštoly, přes starozákonní proroky, svaté krále a královny, po světce benediktinského řádu ? a smrťáky, jako připomínka mnoha bezejmenných předků i trvalé ?memento mori?.

Skvostem románské architektury byl také kostel sv. Jakuba v Carrión ? zničený Napoleonem a dnes restaurovaný jako muzeum. Přežilo jen západní průčelí z 12. stol. Uprostřed nad portálem Kristus na trůnu v mandorle a, s knihou v ruce obklopený symboly evangelistů, připomíná, že jednou přijde den soudní. Po stranách ho doprovází apoštolové a archivolty hlavního vstupu ukazují nejrůznější lidské činnosti ? řemesla, hry i vojenské šarvátky.

A na konec jsem si nechala Santa Maria del Camino, kostel P. Marie hned na začátku města, i ten románský z 12. stol. P. Maria je v něm uctívána nejen jako ochránkyně města, ale také jako vysvoboditelka města, díky které Carrión nemusel odvádět hanebnou daň ? 100 panen, uloženou křesťanskému Španělsku králem Mauregatem. V tomhle kostele jsme se také včera večer sešli na poutní mši. Když nás sympatický kněz, mluvící španělsky, rychle a úsečně jakoby vydával vojenské rozkazy, pozval do sakristie, tak jsme se tam skoro nevešli.

Z kláštera sv. Kláry, která má dnes svátek, jak nám došlo až během cesty, jsme vyrazili za úsvitu. Pokračujeme v pouti zemí polí ? Tierra de Campos. Čekal nás velmi dlouhý úsek po staré římské cestě vybudované za Trajána mezi Burgosem a Astorgou. Kamenitá cesta rozděluje krajinu jako nekonečná přímka a jenom osamocené stromy pomáhají odhadnout vzdálenosti. O slovo se hlásí také nejrůznější části těla, o kterých člověk dřív ani nevěděl. Jenom batoh na zádech dnes podivně zlehkl, asi už začíná srůstat s figurou poutníka ? a to je dobře. Pokušení postěžovat si ovšem zcela utlumil až šedivý muž, se kterým jsme dneska obědvali: Vyšel ze své rodné vísky v Belgii 25. května a má tedy za sebou víc než 2000 km. A když dodal, že touhle cestou prošlo z jeho vesničky o nějakých dvou set číslech už přes 10 lidí, opravdu nám došly argumenty.

Ještě jednou zdravím z malé vesničky od Templářů a od stavení z vepřovic uprostřed vyprahlých polí. Naslyšenou zítra.


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesta do Compostely

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti