Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

21.1.2008 

Nikoli zády k lidu, ale společně s lidem ke Kříži

říká Papežský ceremonář Mons. Marini

Česká sekce RV

Během tradiční papežské mše svaté o letošním svátku Křtu Páně v Sixtinské kapli spojené s udělováním svátosti křtu 13 dětem slavil Benedikt XVI. eucharistii způsobem jiným než bylo v posledních letech zavedeno, protože během bohoslužby oběti byl obrácen takzvaně ?zády k lidu?. Některá média hovořila v této souvislosti o návratu před koncil, přestože bylo předem vše vysvětleno ve sdělení papežského ceremonáře Mons. Guida Mariniho. Ten proto v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vysvětluje:

?Myslím, že je důležité brát v úvahu orientaci, kterou má liturgické slavení vždycky mít. Mám na mysli ústřední postavení Pána, ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Spasitele. Tato orientace musí určovat vnitřní dispozici celého společenství a v důsledku toho také vnější projevy tohoto slavení. Kříž umístěný na oltáři, ve středu shromáždění má schopnost předat tento základní obsah liturgické teologie. Potom se mohou vyskytnout další okolnosti, které vzhledem k umělecké hodnotě posvátného místa a jeho jedinečné kráse a harmonii, mohou učinit žádoucím, aby se liturgické slavení konalo na původním oltáři, které mimo jiné uchovává přesnou orientaci liturgického slavení. To je přesně případ Sixtinské kaple při udělování svátosti křtu. Jde o praxi, která je umožněna liturgickými předpisy v souladu s koncilní reformou.?

Zdá se, že veřejné mínění bylo překvapeno postojem Papeže směrem zády k lidu během jedné části mše svaté. A nezřídka je tento postoj vykládán jako návrat do minulosti, jako nějaké zavření dveří ve vztahu ke společenství. Mohl byste nám vysvětlit jaký je pravý význam tohoto liturgického gesta?
?Za okolností, v nichž se slavení eucharistie koná zmíněným způsobem, nejde ani tak o postoj celebranta směrem ?zády k lidu?, nýbrž spíše o společný postoj všech věřících směrem k Pánu. Nejsou tím tak ?zavřeny dveře společenství?, ale naopak ?otevřeny dveře? vedoucí k Pánu. Liturgické slavení není podívanou, ale nazíráním Toho, který je naším Východem, Spasitelem. Myslím, že je také důležité připomenout, že doba, během níž je v těchto případech kněz ?otočen zády k lidu? je relativně krátká, neboť celé bohoslužba slova se koná jako obvykle, celebrant je obrácen ke shromáždění a ukazuje tak na dialog spásy, který Bůh navazuje se svým lidem. Nejde tedy o žádný návrat do minulosti, ale naopak. Je to způsob slavení, který nijak nezpochybňuje učení a směrnice 2.vatikánského koncilu.?

Mnozí v souvislosti s publikací Motu propria Summorum Pontificum spatřovali v některých krocích Benedikta XVI. projev rozchodu s koncilní liturgickou reformou.
?To jsou samozřejmě nesprávné domněnky a interpretace a to jak Motu propria, tak celého magistera Benedikta XVI. v oblasti liturgie. Liturgie církve jako ostatně celý její život jsou nepřetržité. Řekl bych tedy, že jde o vývoj v kontinuitě. To znamená, že církev kráčí svou dějinnou cestou, aniž by ztrácela z dohledu vlastní kořeny a vlastní živou tradici. To si může v některých případech žádat také znovu nabytí některých cenných a důležitých prvků, které se během cesty vytratily nebo byly opomenuty a jejichž záři co do svého autentického významu umenšil běh času. Zdá se mi, že Motu proprio jde právě tímto směrem a velmi zřetelně potvrzuje, že v liturgickém životě Církve existuje kontinuita bez jakéhokoli zlomu. Nelze proto mluvit o žádném návratu do minulosti, ale o opravdovém obohacení přítomnosti vzhledem k budoucnosti.?

Říká papežský ceremonář Mons. Guido Marini.

Přeložil Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.8.19 Misál v jazyce guaraní
26.8.19 Papež František vybízí k objevování významu liturgie
27.8.17 Liturgická reforma je nezvratná, ale kýžený účinek ještě nepřinesla
24.8.17 Papež František o obnovené liturgii
28.7.17 Řeholní sestra oddávala katolický sňatek



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti